Hari ni saya nak kongsi resepi yang merupaka juadah kegemaran akuu..
Haaaa masak apa tuuu...
OK Baik laa saya selaku chef ketuk ketuk kuali nak kongsi resepi istimewa iaitu laksa penang...
Siapa sini suka makan laksa kita geng.. huhuhu
Tengok gambar tuuu.. Ya Allah bergegar anak tekak ni..
Sabar yee..Saya ajar cara nak buat menu ni.. tapi cara aku.. huhu
Bahan A ( Rebus )
- 10 ekor ikan kembung/ ikan sardin
- 5 keping Asam Gelugor
- Garam dalam 1-2 sudu
Bahan B ( Kisar Halus )
- 15 Tangkai Cili Kering
- 2 ulas bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan
Bahan -Bahan Lain
- Mee Laksa Basah ( sedia ada, di jual di mydin dan tesco )
- Daun kesum (Dalam 2 gengam )
- Bunga kantan 2 batang
- 3 keping Asam gelugor
Bahan Hiasan
- Salad
- Telor rebus
- Hirisan Bawang Besar
- Limau kasturi
- Hirisan Timun
- Cili padi
Cara Pembuatan
- Bahan A tadi seperti ikan Kembung tadi direbus dulu tau, nanti air rebusan ikan tu asingkan tepi. ikan rebus yang dah siap direbus, di asingkan tulang dan kepala, lepas tu, kisar terus dengan ambil sedikit air rebusan ikan tadi atau nak lagi sedap, korang tumbuk guna lesung batu. bagi separuh lumat. Untuk tulang dan kepala yang diasingkan tadi, kisarkan bersama dan di tapis, buat 2 kali atau ikut suka.
- Bahan B yang telah dikisar tadi disatukan dengan air rebusan ikan, dan air tapisan tulang ikan tadi, masukkan garam, asam gelugor, bunga kantan dan daun kesum, didihkan sampai masak.
No comments:
Post a Comment