Wednesday, 3 October 2018

BBM 3410/18: Makanan kegemaran

 BBM3410


Assalamualaikum semua,
sihat ke tidak? Saya doakn agar semua sihat lah..
hari ni saya ingin konsikan masakan sambal udang yang merupakan masakan kegemaran saya.. .
Bahan bahannya ialah
1 kg udang perlu gunting separuh dari kepala
2 sudu air asam jawa
1 sudu kecil garam halus (ikut kesesuaian)
5 ke 6 sudu besar gula (ikut kesesuaian)
Bahan Kisar:
100 gm cili kering/ 5sudu cili kisar
Sebesar 50 sen belacan dan kisar dengan cili tadi dan 7 biji bawang merah
serta 5 ulas bawang putih

Cara caranya pula,
1. Udang digaul dengan sedikit garam kemudian digoreng hingga merah, jangan goreng lama nanti udang kecut dan keras. Bila dah merah angkat. Ketepikan.
2. Kisar cili dan belacan. Kemudian kisar pula bawang merah dan bawang putih.
3. Panaskan minyak. Bila buat sambal minyak kena banyak supaya bahan tumis dapat ditumis garing supaya sambal tahan lama. Boleh guna minyak lebihan mengoreng udang tadi, tapi panaskan dahulu minyak tu semula hingga hilang air udang.
4.Bila minyak dah panas, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis hingga garing. Kemudian masukkan cili dan belacan yang dikisar sekali dan masak lagi hingga cili betul-betul garing dan terbit minyak.
5.Bila cili dah garing masukkan air asam jawa. Lepas tu perasakan dengan garam. Kemudian masukkan gula. Gula ni letak banyak sebab sambal kalau manis-manis pedas sedap! Bila dah letak gula warnanya akan bertukar kemerah-merahan berkilat.
6. Biar merenih kejap kemudian barulah masukkan udang yang dah digoreng tadi. Biarkan udang meresap dalam sambal dan keluar manis airnya baru tutup api dan sedia di hidangkan.


uitt.. tengok ni. nampak sedap kan.... 

jadi, senang je caranya.. selamat mencuba..
Baiklah jumpa di lain hari.. 





No comments:

Post a Comment

BBM 3410/18: Muka buku

Assalamualaikum semuaa... Hari ni nak buat cerita sedih di penghujung sem..  Kisahnya tentang pengalaman bersama prof Normaliza tercint...